Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2014 12:39

ΗPV και καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων δεν είναι ένας, αλλά μία ομάδα DNA-ιών, γνωστών διεθνώς ως HPV (Human Papilloma Viruses). Οι HPV ιοί προκαλούν πλήθος αλλοιώσεων, καλοήθων και κακοήθων, στο δέρμα και τους βλεννογόνους του ανθρώπινου σώματος. Η μόλυνση από τους HPV ιούς είναι σήμερα η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη μόλυνση σε γυναίκες και άνδρες. Αφορά έως και το 80% του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού ανεξαρτήτου ηλικίας. Έχουν περιγραφεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 140 γονότυποι HPV. Οι τύποι 16,18,31,33,35, όμως ανευρίσκονται συχνά στους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας (σε ποσοστό >95%), του κόλπου, του αιδοίου, του περινέου, και της στοματο-φαρυγγικής κοιλότητας (σε ποσοστό 50%). Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τρίτος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνος στις γυναίκες και η τέταρτη σε σειρά αιτία θανάτου από γυναικολογικό καρκίνο στον κόσμο.. Ο HPV εισέρχεται στον οργανισμό από μικροεσχάρες (βλάβες) που δημιουργούνται κυρίως κατά την σεξουαλική επαφή ή και κατά τη στοματική σεξουαλική…
Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2014 10:11

Τριχόπτωση και αραίωση μαλιών

(ΜΕΡΟΣ Α-ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑ) Η τριχόπτωση και η αραίωση μαλλιών είναι δύο θέματα που αφορούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού.Τα μαλλιά και ο τρόπος χτενίσματος είναι πανάρχαια ενασχόληση ιδίως του γυναικείου φύλου και αντικατοπτρίζει συχνά πολιτισμικές, κοινωνικές, οικονομικές και προσωπικές ιδιαιτερότητες.Εξ ου και το άγχος που συνοδεύει συχνά τα άτομα τα οποία έχουν παρατηρήσει αραίωση μαλλιών ή τριχόπτωση.Αραίωση ή αλωπεκία, λέγεται η εμφανής απώλεια μαλλιών από το τριχωτό κεφαλής. Μπορεί να είναι διάχυτη, εντετοπισμένη ή να λαμβάνει κυκλικά και οφιοειδή σχήματα . Τα αίτια είναι πάρα πολλά και η συχνότητά τους διαφέρει ανάλογα με την ηλικία.Στον αναπτυγμένο κόσμο είναι σπάνιες οι αλωπεκίες στη βρεφική και νηπιακή ηλικία. Κάποιες παθήσεις σχετίζονται με κληρονομικές διαταραχές του στελέχους της τρίχας και εμφανίζονται σαν εύθρυπτα μαλλιά που αδυνατούν να μεγαλώσουν. Πολλές φορές συνοδεύονται και από διαταραχές σε άλλα συστήματα του οργανισμού όπως, νευρικό, μυοσκελετικό και γεννητικό σύστημα.Οι πιο συχνές αιτίες αλωπεκίας στις ηλικίες αυτές σχετίζονται…
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας καθιερώθηκε κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά της Λέπρας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την ασθένεια .
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 16:03

Κρύβουν κινδύνους τα λέιζερ

Τη χρήση τους μόνο από ειδικούς γιατρούς ζητούν οι δερματολόγοι..
Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013 10:04

Ευρωμελάνωμα

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013 11:00

Ηλιακές δερματοπάθειες

Δρ.Κωνσταντίνος Συμεωνίδης Η Άνοιξη, αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις ομορφότερες εποχές του χρόνου τόσο για τα όμορφα χρώματα που τη χαρακτηρίζουν, τα ανθισμένα λουλούδια, τις ωραίες μυρωδιές, τις ηλιόλουστες μέρες, αλλά και για το ότι αποτελεί τον 'προάγγελο' του Καλοκαιριού, την αγαπημένη εποχή της μεγαλύτερης ίσως μερίδας του πληθυσμού.Παρόλα αυτά, ο ερχομός της Άνοιξης σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη αλλά και απότομη ηλιακή ακτινοβολία, η οποία κορυφώνεται κατά τη διάρκεια του Καλοκαιρίου.Η ηλιακή ακτινοβολία αναμφίβολα έχει σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση της βιταμίνης D και την ανάπτυξη υγιών οστών. Ωστόσο παρόλα τα θετικά της αυτά στοιχεία, είναι δυνατόν να προκαλέσει ή ακόμα και να επιδεινώσει προϋπάρχουσες δερματοπάθειες.
Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012 17:19

Ψωρίαση

Δρ. Κωνσταντίνος Συμεωνίδης 29η Οκτωβρίου καθιερώθηκε το 2004 ως «Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης», με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψωρίασης. Η Ψωρίαση προσβάλλει περίπου το 2-3 % του πληθυσμού παγκοσμίως και παραμένει από πολλές απόψεις μια κρυφή ασθένεια με πολλές διαστάσεις της, να παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό. Στην Κύπρο με βάση τα πιο πάνω ποσοστά, 16,000 άτομα πάσχουν από ψωρίαση, ενώ παγκόσμια υπολογίζονται σε 125,000,000 εκατομμύρια περίπου.